Українська молочна продукція стала ближче до ринку ЄС

В цьому році українські виробники молочної продукції вчетверте  пройшли перевірку на відповідність європейським стандартам.

Метою ревізії стала оцінка контролю над виробництвом і переробкою молочних продуктів, призначених для експорту до ЄС.


Державна ветеринарна та фітосанітарна служба з 2012 року є єдиним компетентним органом для затвердження та контролю компаній, які планують експортувати молоко і молочні продукти в ЄС.

У двох молочних холдингів, які відвідали експерти, наявні всі протоколи, які вимагає положення України та ЄС.

«Контроль якості сирого молока покращився з часу попереднього аудиту: однак, є  незначні розходження від еталонних процедур контролю. Що стосується тестування молочних продуктів, українські лабораторії досліджували їх,  використовуючи європейський досвід», — зазначено у звіті комісії.

Експерти також відзначили, що попередня ревізія рекомендувала набір інструкцій для забезпечення поділу молока, призначеного для країн ЄС та інших країн, проте у компаніях не представили ніяких конкретних процедур щодо забезпечення цього принципу.

Українська ветеринарна та фітосанітарна служба запропонувала дев’ять молочних переробних підприємств, які б могли експортувати молочну продукцію на європейський ринок.

Три з п’яти відвіданих експертами підприємств продемонстрували потенціал для забезпечення адекватного розділення молока, призначеного для країн ЄС.

«Нагляд та оцінка відповідності молока переробних підприємств з гігієнічної точки зору є задовільною. Залишається зробити кроки в оцінці відповідності та документації на молоко, що піде до Європи», — зазначили експерти.

Держфітослужбі надана низка рекомендацій для поліпшення контролю за експортом молочних продуктів.

 Попереду не менш кропітка та прагматична робота. Але наша країна все ближче до Європи і робить більше для українського споживача.

Джерело: Урядовий портал