Житомирські виробники опановували аспекти технічного регулювання в умовах вільної торгівлі з ЄС

Питання, пов`язані з перспективою ратифікації Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом, перебувають у центрі політичних дискусій. Декларацій, застережень, варіантів стратегій – хоч греблю гати.

У підприємців виникає безліч питань, оскільки важко розібратися в «морі» нової інформації. Систематизувати знання та розставити всі крапки над » і » – ось завдання семінару який днями відбувся в Житомирі.

ДП «Житомирстандартметрологія» спільно З ВСП «Інститут підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики» Одеської державної академії технічного регулювання та якості, який представляла – декан цього закладу Віра Домницька провели семінар на тему: «Важливі аспекти сфери технічного регулювання в умовах створення зони вільної торгівлі згідно з проектом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Участь у заході взяли виробники промислових та продовольчих товарів Житомирської області.

Українські товари не можуть потрапити на ринок ЄС без підтвердження відповідності вимогам директив ЄС — загальноєвропейського законодавства щодо безпечності. Саме тому, вимога часу – не лише звертати увагу, але й застосовувати звичні для європейців вимоги безпеки продукції. Тож підтвердження відповідності директивам ЄС щодо безпечності продукції- першочергове завдання українських експортерів.

За словами Віри Домницької, застосування європейських директив для українського виробника будуть сприяти взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар`єрів між Україною, Європейським Союзом та забезпечення взаємного визнання результатів оцінки відповідності між Україною, ЄС.

Також, Віра Домницька звернула увагу слухачів на відмінності між технічними регламентами та стандартами, зазначивши, що регламенти дають більше можливостей для пошуку нових конструкторських рішень, а отже і збільшення конкурентоспроможності. При цьому на одну і ту ж продукцію може діяти кілька регламентів. Також доповідач зауважила: харчова продукція повинна декларуватися. Адже декларація — це гарантія того, що виробник несе відповідальність за відповідність продукції вимогам якості і безпеки.

Під час семінару було чітко окреслено варіанти оцінки відповідності та шляхи виконання цих процедур, наголошувалось, що практика європейських підприємств показує — впровадження систем управління на підприємстві дає переваги не лише конкурентні але й економічні. Систематизовані знання отримані на семінарі дозволять експортерам та виробникам впевненіше почуватися і стануть у нагоді у найближчому майбутньому.