Соки з прилавків: користь чи шкода???


На щастя, пройшли важкі часи, і полки наших супермаркетів рясніють різноманітністю продуктів і напоїв. Коробками з соками різних розмірів від підлоги до стелі заставлені прилавки магазинів. Як же з цього достатку правильно вибрати фруктовий сік, щоб він не тільки втамував спрагу, а й приніс користь організму?


Коли будете купувати сік — уважно вивчіть етикетку, щоб зрозуміти, який напій перед вами. Виявляється, не все, що представлено на прилавках наших магазинів, має право називатися соками. Відповідно до класифікації, вся соковмістна продукція ділиться на три групи: соки, нектари та сокові напої.

Яка різниця між соком, нектаром і напоєм, що містить сік?

Виявляється, різниця між ними істотна й полягає вона у частці натуральної складової у напої.

Соки вважаються найбільш корисними, оскільки саме вони є 100% соковий продукт. Але й вони бувають двох різновидів: прямого віджиму і відновлені. Перші виготовляють зі свіжих фруктів або овочів в безпосередній близькості від місця їх збору. Коштує такий продукт досить недешево, до того ж має невеликий термін придатності — до 3-х місяців. Не дивно, що в наших магазинах соки прямого віджиму зустрічаються досить рідко. Більшість виробників випускають соки, відновлені з концентрату шляхом додавання води. Завдяки такій технології соки з апельсинів та інших екзотичних фруктів стало можливим робити навіть в Україні. Нехай Вас не лякає слово «концентрат». Це той же натуральний сік, з якого шляхом випарювання видалили більшу частину води. Надалі при відновленні концентрату виробник повертає в нього вихідну кількість рідини. Такий сік зберігається значно довше — до 12 місяців.

Незважаючи на те, що відновлені соки також називають 100% -ми, в своїй натуральності вони явно поступаються продукту першого віджиму. Адже в процесі виробництва концентрату із соку випаровується частина вітамінів і ароматичних речовин, втрати яких на заводі поповнюються штучним шляхом. Радує одне: в обох видах соку не допускається вмісту хімічних консервантів, барвників і штучних ароматизаторів.

Натомість нектар — це продукт, що містить лише від 25% до 50% натурального соку, решта — це вода, цукор, мед. Нектари, як правило, роблять з тих плодів, з яких неможливо приготувати сок через насичений кислий чи солодкий смак або через нестачу в них рідини. До таких фруктів належать вишня, порічки, смородина, персик, банан, абрикос, манго. Однак є фрукти, з яких можна робити як соки, так і нектари — апельсин, грейпфрут, груша та інші.

Крім соків та нектарів, існують ще напої, що містять сік. У них складова натурального соку ще менша, ніж у нектарах — від 10% до 40% (в овочевих напоях). Крім цукру й лимонної кислоти, в таких напоях допускається присутність штучних ароматизаторів, фарбників, замінників цукру, стабілізаторів м’якоті й інших харчових добавок. При виготовленні напоїв, що містять овочеві соки, можуть додаватися сіль, оцет, спеції, трави.

Чи є фальсифікат на ринку соків? 

З розвитком технології на сьогодні не проблема натрапити на фальсифікований сік у магазинах. Звичайно, кожне підприємство хоче заробити і тому може вдатися до таких дій. Споживачі інколи скаржаться, що купили сік, наприклад банановий чи полуничний, за 10 гривень, а він виявився не 100% натуральний сік. Справа в тому, що саме з таких плодів, як вишня, банан, манго, персик, сік неможливо вичавити, але можна виготовити нектар. 
Оскільки соки не зовсім дорогі, то їх можна і підробити. Найбільш популярний варіант фальсифікації – розведення натурального напою водою. Часто дорогі натуральні соки змішують з більш дешевими. Саме у змішаних соках досить важко виявити фальсифікат. Не новина на сьогодні і додавання барвників та ароматизаторів. Відповідно, якщо ціна соку за літр є сумнівно низькою, то краще задуматися, чи не містить сік зайвих домішок.

Щоб перевірити справжність соку фахівці ДП «Житомирстандартметрологія» радять:

1.  Велику роль відіграє упаковка. Купуючи сік у скляній тарі, можна побачити, якого кольору сік, наявність осаду, а коли купуєш сік у пакеті, дізнаєшся, який він лише після відкриття. Тож чи корисно купувати сік у пакеті? Звичайно, запитання не однозначне. На прилавках у магазинах можна побачити соки у пляшці, у скляній тарі та у пакетах. Соки у пляшці не передбачають знищення природи, на відміну від паперової тари. Але на сьогодні віддають перевагу саме соку у пакетах, адже це зручніше, ніж купувати сік у скляній тарі. Хоча, сік у скляній тарі не може бути з домішками, адже він стерилізується. Варто звернути увагу на склад та процентний вміст фруктової частини. 

2.  Якщо є сумніви щодо справжності натурального соку, то можна перевірити у домашніх умовах. Потрібно розбавити трохи харчової соди у стакані з водою та розмішати. Потім додати цей розчин у сік (виноградний або інші червоні соки) і прослідкувати за реакцією. Якщо напій змінив колір на бурий, то це справді натуральний сік, вичавлений з плодів. Якщо сік помаранчевого кольору (апельсиновий, персиковий), то потрібно додати соди у сік і підігріти. Якщо сік натуральний, то рідина поблідне і стане прозорою.

3. Також можна перевірити сік на наявність ароматизаторів. Потрібно капнути сік на палець і розтерти. Якщо пальці будуть маслянисті, то сік був ненатуральний. 

Отже, який вибір з усього різноманіття фруктових соків краще – вирішувати лише Вам, але будьте пильними, Ваше здоров’я у Ваших руках. Проте, достовірну відповідь щодо якості придбаного соку можна отримати лише за допомогою лабораторних випробувань. І в цьому Вам допоможе випробувальна лабораторія ДП «Житомирстандартметрологія», яка єдина в нашому регіоні має атестат акредитації Національного агентства з акредитації України (НААУ) та можливість визначати наявність штучних барвників, показники безпеки (токсичні елементи, радіонукліди, мікотоксини, пестициди), показники якості (кислотність, сухі речовини), консерванти, та мікробіологічні випробування. Тому, шановні споживачі, ми завжди раді Вам допомогти.