Акредитація лабораторій

Одним із пріоритетних завдань на сьогодні є приведення української системи технічного регулювання у відповідність до вимог Європейського Союзу. Реалізація цього завдання є надзвичайно важливою для нашої країни, оскільки ми обрали європейський шлях розвитку.


Одним із кроків на цьому шляху є прийняття Закону України „Про метрологію та метрологічну діяльність” № 1314-VІІ від 05.06.2014 р., який  набирає чинності з 1 січня 2016 року. Згідно цього Закону роботи  з оцінки відповідності продукції, процесів та послуг не належать до сфери законодавчо регульованої метрології.

Органом з оцінки відповідності також являються випробувальні та калібрувальні лабораторії. Для таких органів передбачена процедура акредитації.

Акредитація органів з оцінки відповідності — засвідчення національним органом України з акредитації того, що орган з оцінки відповідності відповідає вимогам національних стандартів, гармонізованих з відповідними міжнародними та європейськими стандартами (зокрема ДСТУ ІSО/ІЕС 17025:2006 „Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій”).

Відповідно до Закону України „Про акредитацію органів з оцінки відповідності”, Національним органом України з акредитації є Національне агентство з акредитації України (НААУ).

Під час підготовки до акредитації розробляються, впроваджуються та удосконалюються системи управління якістю, які дають змогу підвищити ефективність та рівень робіт з випробувань та калібрувань. Процедури якості забезпечують постійний та систематичний контроль виконуваних робіт, що в свою чергу підвищує якість продукції, процесів та послуг. Акредитація дає поштовх до розвитку підприємства та змогу в подальшому вийти на європейський ринок.

Сучасний споживач відповідально ставиться до власного здоров’я. Тому акредитація не тільки дасть змогу підвищити якість, а й  стане  гарною рекламою  для споживачів.

ДП „Житомирстандартметрологія” має на меті допомогти суб’єктам господарювання  зорієнтуватися в умовах, що склалися. Наразі розглядається питання можливості надання нової послуги по підготовці підприємств до процедури акредитації (в тому числі надання методичної допомоги по розробці пакету документів).

Наше підприємство має значний досвід співпраці з НААУ, випробувальна та калібрувальна лабораторії ДП „Житомирстандартметрологія” акредитовані у відповідності до вимог ДСТУ ІSО/ІЕС 17025:2006.