Як правильно вибрати вершкове масло?


Коли людині бажають гарних статків в народі часто кажуть: «Щоб було не тільки на хліб, а й на хліб з маслом». Цей продукт тісно увійшов в суспільний вжиток, і без нього неможливо уявити будь-яке застілля. Без масла і картопля і каша, зовсім не ті на смак. Враховуючи його популярність у споживачів, виробники часто фальсифікують цей продукт, додаючи далеко не натуральні складники.  Сьогодні ми наведемо основні правила, знаючи які Ви зможете вибрати дійсно якісне масло.


Правило 1. Купуйте масло, що  виготовлено відповідно до Держстандарту або ДСТУ, а не ТУ. Зазвичай виробники, в обов’язковому порядку вказують ці дані на лицьовій стороні упакованого товару. Найчастіше можна зустріти такі маркування:

  •  «Масло коров’яче» ГОСТ 37-91;
  • «Масло вершкове» ДСТУ 43: 99-2005;
  • «Пасти масляні і масло з коров’ячого молока» ГОСТ Р 52253-2004.

Уважно  читайте назву продукту. Зверніть увагу на назви: «Масло селянське», «Масло», «Масло вершкове».

А ось такі назви, як: «Маселко», «Масличко», «Солодковершкове» та інші — повинні Вас насторожити. Найчастіше так маскують спред.

Правило 2. Якщо ж Ви сумніваєтесь у своєму виборі, уважно погляньте на  склад. Справжнє масло містить лише продукти з коров’ячого молока: вершки коров’ячі, молочний жир і т.д. Якщо ж у складі продукту вказаний рослинний жир, значить, це спред.

Правило 3. Якщо Ви звикли  купувати розфасоване масло на ринках, зверніть увагу на наступне: на розрізі поверхня масла повинна бути сухою на вигляд, легко блискучою і однорідною. Колір якісного масла варіюється від білого до світло жовтого. Насичений жовтий колір свідчить про те, що почався природний процес окислення.

Існує і народний спосіб, як перевірити якість масла. Візьміть  добре заморожений продукт і розколіть його ножем. Гарне масло повинно мати при цьому нерівні краї на зламах завдяки своїй текстурі. А ось спред в цьому випадку відпаде дуже легко і швидко розтане.

Правило 4. Якщо масло було виготовлено за всіма нормами, на етикетці повинен бути присутній знак відповідності вершкового масла технічному регламенту.

Є ще один знак якості вершкового масла — це його ціна. Якісне масло,не може коштувати дешево.

Правило 5. Термін зберігання. Якщо виробник вказує, що термін зберігання продукту вищий ніж місяць, то існує велика ймовірність того, що для збільшення термінів виробник додав в масло тваринний жир.

І нарешті останнє, купуючи масло, понюхайте його: знайомий з дитинства чистий вершковий запах підробити неможливо. Будьте відповідальними споживачами. Споживайте лише якісний продукт!